Ύδρα Ιστορία

Στιγμές από την Ίστορία της Ύδρας

Οι αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν την Ύδρα με το όνομα Υδραία εξαιτίας των πλούσιων πηγών που υπήρχαν στην αρχαιότητα. Η Ύδρα φαίνεται να έχει κατοικηθεί από την νεολιθική εποχή παρόλο που για το νησί υπάρχουν σπάνιες αναφορές μέχρι την νεότερη εποχή. Η Ύδρα για πολλούς αιώνες χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως βοσκότοπος για τα κοπάδια των ποιμένων της αργολικής ακτής.

Ύδρα Ιστορία

Ο πρώτος μαζικός εποικισμός έγινε στα 1460 όταν αλβανόφωνοι ελληνορθόδοξοι πέρασαν από την Πελοπόννησο στην Ύδρα. Ενώ προς το τέλος του 15ου αιώνα ήρθαν στην Ύδρα πολλές από τις ιστορικές της οικογένειες, από την Βόρειο Ήπειρο, από την Εύβοια και από αλλού. Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι του νησιού την νεώτερα χρόνια, στην αρχή ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Το 1657 από την στιγμή που ναυπηγήθηκε στην Ύδρα το πρώτο πλοίο ξεκινάει μια εποχή αλλαγών και οι κάτοικοι στρέφονται πλέον στην ναυτιλία και στις εμπόριο θαλάσσιων μεταφορών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική και πολιτισμική άνθηση του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ύδρα διέθετε το 1786 γύρω στα 120 πλοία, ενώ μερικά χρόνια αργότερα στις παραμονές της επανάστασης του 1821 πάνω από 190 και 28 χιλιάδες κατοίκους.

Όλα αυτή η περίοδος της ακμής έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στο νησί καθώς διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της Ύδρας. Ενώ από την δεκαετία του 1960 που το νησί μπήκε στον τουριστικό χάρτη σαν δημοφιλής διεθνής τουριστικός προορισμός ξεκινάει για την Ύδρα μια εντελώς καινούργια εποχή.

Στιγμές από την Ιστορία της Ύδρας

Το Παιδί και το Δελφίνι στην Ύδρα

Μπορεί μια ταινία να αλλάξει την μοίρα ενός τόπου, ενός νησιού; Πιστεύω πως ναι. Αυτό είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος διαβάζοντας για την ιστορία της Ύδρας αλλά και βλέποντας την ταινία «Το Παιδί και το Δελφίνι»...περισσότερα

ΥΔΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ