Ύδρα Αρχοντικά

Τα Αρχοντικά και τα Καπετανόσπιτα της Ύδρας

Η Αρχιτεκτονική της Ύδρας είναι ένα μείγμα Ελληνικής νησιώτικης και στεριανής παράδοσης με έντονες ιταλικές επιρροές. Όλα αυτά οδήγησαν στο ιδιαίτερο ύφος με το οποίο χτίστηκαν τα αρχοντικά της Ύδρας του 18ου αλλά και του 19ου αιώνα, αρκετά από τα καπενανόσπιτα αλλά και όλα τα σπίτια που χτίζονται ή επισκευάζονται μέχρι τις μέρες μας.

Ύδρα Αρχοντικά

Τα αρχοντικά έχουν δώσει στην Ύδρα την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της. Άλλα έχουν γίνει μουσεία, άλλα έχουν αγοραστεί από ανθρώπους που αγάπησαν την Ύδρα και άλλα εξακολουθούν να ανήκουν στους απογόνους των οικογενειών που τα δημιούργησαν.

Τα αρχοντικά της Ύδρας ενσωματώνουν στοιχεία και της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το ύφος είναι λιτό και αυτό που τα κάνει κυρίως να ξεχωρίζουν είναι ότι είναι ογκώδη πολυώροφα καθώς εκμεταλλεύονται το επικλινές έδαφος της Ύδρας και θυμίζουν πολύ έντονα φρούρια.

Όλα τα αρχοντικά της Ύδρας είναι χτισμένα με την ντόπια γκρίζα πέτρα (ή από το νησάκι Δοκός). Κάποια είναι άβαφα, ενώ μερικά είναι βαμμένα άσπρα, σε χρώματα της ώχρας ή του κεραμιδιού. Ενώ το εξωτερικό τους είναι λιτό χωρίς πολλά στολίδια δεν συμβαίνει το ίδιο με το εσωτερικό τους, που διαθέτει πολύ πλούσιο διάκοσμο και επίπλωση.

ΥΔΡΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣΠΙΤΑ