Ύδρα Κοίμηση της Θεοτόκου

Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (Μοναστήρι) στην Ύδρα

Στο λιμάνι της Ύδρας βρίσκεται το συγκρότημα της Μητρόπολης της Ύδρας. Ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Μοναστήρι. Το μοναστήρι είναι ιστορικό καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ύδρας και στα προεπαναστατικά χρόνια αλλά και κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Η ιστορία του Μοναστηριού ξεκινάει το το 1643. Η πρώτη Μονή ήταν γυναικεία και ο πρώτος Ναός που χτίστηκε ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο.

Ύδρα Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου (Μοναστήρι)

Στην συνέχεια η Μονή έγινε σε αντρική ενώ το 1774 με γράμμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παϊσίου μετατράπηκε σε Σταυροπηγιακή. Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας αυτό σημαίνει την απευθείας υπαγωγή στο Πατριαρχείο και την εποχή της τουρκοκρατίας σήμαινε πέρα από τις υποχρεώσεις και αντίστοιχα προνόμια. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της Μονής έπαιξε ο ηγούμενος Νεόφυτος Ζώταλης ενώ το έργο του ολοκλήρωσε ο ανιψιός του Ιερόθεος Ζώταλης.

Το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο ως φάρος της ορθοδοξίας σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια αλλά σπουδαίο ρόλο στην κοινωνική ζωή της Ύδρας καθώς σε αυτό συνεδρίαζαν οι προεστοί, οι πλοίαρχοι και όλος ο λαός της Ύδρας. Στο μοναστήρι πάρθηκαν όλες οι σημαντικές αποφάσεις για την συμμετοχή στον εθνικό αγώνα και γιαυτό χαρακτηρίστηκε σαν «Ναυαρχείο».

Ύδρα Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου (Μοναστήρι)

Η αρχιτεκτονική μορφή του καθολικού του μοναστηριού είναι τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο. Τα κλίτη χωρίζονται με μια σειρά από κίονες. Το μεσαίο κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το δεξιό κλίτος στον Άγιο που ήταν αρχικά αφιερωμένος ο ναός, στον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στον προστάτη των ναυτικών, τον Άγιο Νικόλαο. Ο Ναός διαθέτει εξαιρετική διακόσμηση, δεν έχει εκσυγχρονιστεί , τα καντήλια του και οι πολυέλαιαοι λειτουργούν με κεριά και λάδι. Στη δυτική πτέρυγα του μοναστηριού λειτουργεί από το 1999 το εκκλησιαστικό μουσείο «ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ» όπου φυλάσσονται τα περισσότερα από τα κειμήλια του μοναστηριού όπως ιερές εικόνες, αφιερώματα, άμφια, ιερά σκεύη, μουσικά χειρόγραφα, τούρκικα έγγραφα και διάφορα αντικείμενα τα περισσότερα από δωρεές πιστών Υδραίων.

Μαζί με τα υπόλοιπα κτίσματα του μοναστηριού και το καθολικό στην ουσία μιλάμε για ένα μεγάλο μουσείο τέχνης που αξίζει την επίσκεψη σας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι παραμένει ένας ενεργός χώρος πίστης και είναι η κύρια ενορία της Ύδρας. Τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα τον βρείτε εύκολα στην δεξιά πλευρά του λιμανιού της Ύδρας χάρη δύο μαρμάρινα καμπαναριά που ξεχωρίζουν από μακριά γιατί το μοναστήρι καθώς έχει χτιστεί εξωτερικά με φρουριακό αρχιτεκτονικό στυλ για προφανείς λόγους δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσεις αν δεν το ψάξεις.

Περισσότερες Φωτογραφίες για το "Μοναστήρι" μπορείτε να δείτε στην photogallery

Ύδρα Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου Φωτογραφίες

Σταυροί στον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ύδρα Φωτογραφίες

ΥΔΡΑ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ)